2012-08-29

Är amerikanska liv mer värda?

I Köpenhamn har det inträffat en olycka med en sopbil, med allra största sannolikhet till följd av de försämringar av arbetarnas villkor som landets tidigare högerregering forcerade fram. En utarbetad chaufför - vars psykiska och fysiska hälsa tagit stryk efter åratal av ständigt försämrade villkor och arbetstider - verkar för ett ögonblick ha tappat koncentrationen, och olyckan var framme.

Istället för att fokusera på chaufförens tillstånd väljer dock Bonnierstyrda media en helt annan infallsvinkel. Deras rapporter ignorerar såväl chauffören tillstånd som merparten av de påkörda. Istället fokuserar man på en manlig amerikansk turist.

En olycka i vilken en man drabbas har i enlighet med den könsmaktsordningslogik som genomsyrar såväl det svenska som det danska samhället mycket större nyhetsvärde än i det motsvarande fallet då en kvinna drabbas. Är den aktuella mannen dessutom en amerikansk imperialist så smäller nyheten givetvis extra högt. Den som trodde att serviliteten gentemot den amerikanska dollarimperialismen och dess turistande ambassadörer var död har idag fått sina illusioner grundligt krossade.

SvD, DN, SR

2 kommentarer:

JEA sa...

Ditt inlägg är synnerligen korkat!
Och oerhört syniskt.

Anonym sa...

Ta inte illa vid dig av de som inte kan stava...