2013-07-28

Kvinnofientlig idrottsform

Den orgie av kvinnohat som patriarkatet har anstiftat i spåren av fotbolls-EM har tyvärr lett till att en ännu viktigare fråga kommit i skymundan, nämligen diskussionen om misogyna idrottsformer som sådana.

Att kvinnor börjar spela fotboll – och därmed tar plats på de arenor som patriarkatet i sann apartheidanda tidigare ansett vara förbehållna endast män – kan vid en ytlig anblick framstå som någonting positivt. Detta är emellertid ett skrämmande exempel på hur vår samtids genusanalyser allt oftare tenderas att avbrytas på ett alltför ytligt stadium. Med denna analys förbiser man nämligen att då kvinnor börjar spela fotboll accepterar och legitimerar de också en idrottsform som till sin själva natur är kvinnoförnedrande.

Fotboll är inte bara en symbolisk krigsföring, fotbollen är till sin natur ett övergrepp. Fotbollen är till sin natur en metaforisk våldtäkt där den enda vägen till seger går genom den symboliska penetrering med vilken spelarna (krigarna) genom att skjuta bollen in i motståndarnas mål (våldtar motståndarlagets kvinnor) demonstrerar sin maskulin-patriarkala övermakt.

Det är därför av stor vikt att vi börjar ifrågasätta sportformer som fotboll som sådana. Är det verkligen dessa patriarkala och misogyna idrottsformer vi vill skola in våra barn i?

DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, Ab1, Ab2, Ab3, Ab4, Ab5, Ab6, Ab7, Ab8, SR1, SR2, SMP1, SMP2, SMP3, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, SvD7, SvD8, SvD9, Sk1, Sk2, Sk3, Sk4, Sk5

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hur bitter måste man vara för att skriver ett sådant blogginlägg? Våldtäkt? Seriöst.

Anonym sa...

Äntligen någon som vågar driva kampen mot de patriarkala strukturerna och imperialismen på allvar!

Anonym sa...

vita kränkta kvinnor...

Anonym sa...

okej people, fatta att dehär är en parodi på "vita kränkta män" och sluta vara så seriösa.