2012-09-26

Behrang Miri tilläts inte sticka upp

Att Tintin är ett redskap för heteronormativitet och rasism är välbelagt. Alla Tintins vänner är vita män, kvinnor förekommer inte annat än som hysteriska bakgrundsfigurer och de icke-vita karaktärer som figurerar sitter på flygande mattor eller äter vattenmeloner. Till och med Tintins hund Milou är vit, en rasren terrier utan en enda svart fläck på sin päls. Med sin vän Kapten Haddock bor Tintin på ett slott, från vilket de föraktfullt tittar ned på arbetarklassen utanför.

Behrang Miri ville stoppa den här sortens subversiva barnlitteratur, som endast syftar till att uppfostra en ny generation pojkar till goda rasistiska och patriarkala och kvinno- och invandrarförtryckande högerväljare. Detta kunde inte maktetablissemanget, härförda av Svenska dagbladets nyliberala "kultur"-redaktion, acceptera. En ung kulturvetare - med invandrarbakgrund och fräscha moderna värderingar - som utmanade den rådande maktordningen krossades på en dag.

SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, Resumé, GP1, GP2, Ab1, Ab2 DN, SR1, SR2

3 kommentarer:

Anonym sa...

Väl rutet! Fy för alla dessa Kränkta vita män (och kvinnor)

/@vysotskij från Kultur och Kritik

Anonym sa...

Ha, det var en lysande parodi du skrivit. Det liknar verkligen det svammel som brukar skrivas på pseudodemokratiska sidor, där renlärighet är viktigare än verkligheten.

Återigen, en lysande parodi, bra gjort. :)

Malte Skogsnäs sa...

Om bluffen Behrang Miri: http://whatsupsthlm.se/pezster/tintin-censureras/8355/